Laimės universiteto PhD

Užsimerki. Atsimerki. Rytas-popietė-gili naktis-švinta. Pirma savaitė, pirmas mėnuo, septynios savaitės. Mano (o ir mūsų) visatoje nušvitusi naujoji saulė sutraukė visus buities ir esaties žvaigždiškus kūnus aplink save ir pradėjo naują laiko skaičiavimą.

Mažais žingsneliais nuo pačių pradžių. Sąmoningesnė motinystė, kai, regis, jau viską išgyvenai kažkada per nežinojimo rūką, dabar lyg ir leidžia ramiau kvėpuoti, bet kartu surakina įsivaizdavimais dėl per didelio žinojimo.
Vidurvasaryje pas mus atkeliavo Vincentas. Ramus, gražus riebuilis protingomis mėlynomis akimis. Vis bandau įžvelgti, ar po tais mėlynais ežerais tūno mūsų šeimos totoriškas šaknis menanti ruda spalva, ar šis vaikas bus tas vienas šviesiaakis giminės suvažiavimuose.

Pamenu, kaip gėdijausi savo balso, kalbėdama su Joringiu vystykluose. Lyg būčiau priversta klausytis savo įrašyto balso vėl ir vėl. Bet kalbėti su tais mažais kniurkiančiais kamuolėliais yra būtina. Šią baimę įveikiau garsiai skaitydama: straipsnius, knygas, vertimus. Galiausiai tapau mama – podcast’u – oro prognoze – kulinariniu šou – kosmetikos reklama – muzikiniu žaisliuku.
Stebiu Joringį, kuris šneka, komentuoja, dainuoja nesustodamas. Su manimi, su Edvinu, su žaislais, su augalais, su bitėmis, su šunimi, su savimi. Kaip ir visi kalbantys vaikai, tikriausiai. Arba šokiai: maži vaikai juda ir kraipo savo apvalius pampersinius užpakalius vos išgirdę muziką. Joringis ir dabar dažnai judina savo jau po truputį iš vaikystės tįstančias rankas ir kojas ir šaukia man į veidą: MAMA, AŠ KAŽKODĖL TAIP UŽSIMANIAU PAŠOKTI.
Žiūriu į Joringį ir mokausi kaip vėl auginti Vincentą. Kaip dažnai reikės nutylėti NE, NEGALIMA, NEREIKIA. Prieš ištariant šituos tris NE, reiktų atsakyti į klausimą, kodėl juos sakai apskritai: nes taip patogiau tau, ar norimas uždrausti veiksmas iš tiesų yra nereikalingas gal net žalingas. Šitas pamąstymas tiktų ir bendraujant su 150+ cm žmonėmis.
Šnekėti, pasakoti, kalbėti, guostis, kikenti, išsipasakoti, guostis, dalintis, dainuoti, šaukti, klausyti.
Šokti, šokinėti, verstis kūlio, kaboti žemyn galva, suptis, bėgti, strikinėti, maltis aplink.
Verkti.
Nenorėti.
Nevalgyti.
Nemėgti.
Pykti.
Atsiprašyti.
Išeiti.
Sugrįžti.
Atsiminti.
Viskas galima.
Šiandien jaučiu, jog mano vaikai nemokės tobulai pasikloti lovų, bet bus labai laimingi.

baby, kūdikis, pozityvi tėvystė, ruda laimi, saulės sistema, Vincentas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calendar
September 2018
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Follow


2008 - 2020