• Me

Capsule wardrobe

Savaitė baigiasi per greitai. Artėjantis savaitgalis gali būti puiki proga atsidaryti spintą ir kritiškai apgalvoti, ar tikrai viskas su ja gerai.

Nuo ko prasideda apgalvotos spintos kūrimas? Pirmiausia rekomenduojama visą spintos turinį paskleisti, pavyzdžiui, ant lovos (grindų ar kito paviršiaus). Bendras visos spintos vaizdas bus aiškesnis, nei nardant po vieną stalčių ar stumdant pakabus. Tuomet imant po vieną drabužį, nuoširdžiai savęs paklausk:
1) Ar man patinka šis rūbas?
2) Kada vilkėjau jį paskutinį kartą?
3) Ar rūbas yra tvarkingas?
4) Ar rūbas yra tinkamas mano amžiui ir veiklai?

Pagal šiuos kriterijus padalink rūbus ir 3 krūveles: tinkami rūbai (patinkantys, dažnai dėvimi, nesuplyšę, be neišplaunamų dėmių, ne paauglystės šortai ir crop topai), pasenę rūbai (geri rūbai, kurių jau senai nedėvėjote, su niekuo nederantys rūbai, impulsyvių apsipirkimų įrodymai, kurių niekada neapsivilkai, netinkamų dydžių rūbai) ir šiukšlės (nutįsę marškinėliai, skylėtos kojinės, dėmėtos kelnės, buvusio vaikino marškinėliai ir daug kitų nesąmonių). Šiukšles reikia išmesti, neatsigręžiant. Pasenusius rūbus gali atiduoti, parduoti, išdalinti draugėms ar jaunoms pusseserėms. Jei nežinai, ar esi pasirengusi atsisveikinti su šiais rūbais, sudėk į maišą (maišus) ir padėk nematomoje vietoje. Jei per 3 mėnesius to maišo nepraversi, tai jau žinai atsakymus. Tuomet lieka tinkami rūbai, su kuriais galima pradėti žaisti.
Antrasis etapas yra labai svarbus. Įsivertink savo turtą ant popieriaus lapo (arba excelyje).
Marškinėliai 6
Sijonai 7
Kelnės 9
Ir taip toliau. Galima išskirstyti ir smulkiau: ilgi sijonai, trumpi sijonai, džinsai, klasikinės kelnės, marškinėliai trumpomis rankovėmis, marškinėliai ilgomis rankovėmis. Kitas etapas – peržiūrėti spalvas. Galbūt NET PASIPAIŠYTI, pasižymėti, kokios spalvos dominuoja.

Apgalvotoje spintoje svarbiausi yra pirmi 10 vienetų:
1. Berankoviai marškinėliai
2. Marškinėliai trumpomis rankovėmis
3. Marškinėliai ilgomis rankovėmis
4. Palaidinė
5. Megztinis
6. Juoda suknelė
7. Užsagstomas megztinis
8. Švarkas
9. Džinsai / kelnės
10. Sijonas

Idealioje spintoje rasite apie 30 vienetų (su batais ir viršutiniais drabužiais). Pradėkime nuo apačios.
Batai: greito naudojimo bateliai (greičiausiai kokio nors lygiapadžiai), laisvalaikio bateliai (aka sportbačiai), aukštakulniai, klasikiniai suvarstomi (pvz., oxfordai).
Kelnės: bent vieni geri džinsai (skinny, straight, high waist, ANY), stilingos kelnės (galima rinktis ir tiesiog madingas kelnes).
Sijonai: klasikinis siauras sijonas, platus sijonas, A formos sijonas, trumpas sijonas.
Suknelės: juoda suknelė, šviesi suknelė.
Megztiniai: užsagstomas, paprastas paprasčiausias su apvalia arba V apykakle, įdomesnis (susiaučiamas, ryškus, asimetriškas).
Palaidinės: klasikiniai marškiniai, prigludusi palaidinė ilgomis rankovėmis, berankovė palaidinė.
Marškinėliai: balti marškinėliai trumpomis rankovėmis, dar bent 2 marškinėliai.
Švarkas: klasikinio kirpimo, klasikinių spalvų.
Viršutiniai rūbai: lietpaltis, trumpa striukė (bomberis, odinė)

Šiuo metu šioje spintoje jau yra 24 vienetai. Pridėkime porą suknelių, pora palaidinių, vieną švarką ir vienus batelius. Visi skaičiai koreguojami pagal savo skonį: gal visai nedėvi kelnių arba atvirkščiai – neturi nė vieno sijono.
Pagal sudarytą vizualų inventorizacijos planą, atsirink pirmuosius 10 rūbų. Likusius rūbus atrink derindama prie jau esamų 10. Pagal spalvas, stilių, veiklą, nuotaikas, sezoną. Skaičiai yra orientaciniai, ideali spinta vis tiek bus ideali, net jei joje bus 35 vienetai. Tai bus ženklus spintos išvalymas. Likusius rūbus (švarius) supakuok ir saugiai paslėpk.
Šiuos 30 vienetų dėvėsi ateinančius 3 mėnesius. Apsvarstyk, koks gali būti oras, ką esi suplanavusi, gal būt laukia savanoriavimas vaikų darželyje arba praktika didelėje įmonėje. Permatomos palaidinės nėra itin tinkamos, kai artėja -20, o vilnoniai megztiniai kybos nejudinami, kai bus +25 (tikiuos, kad bus).
Per tuos tris mėnesius nepirk jokio naujo drabužio. Kuo geriau bus apgalvota ir suderinta spinta, tuo mažiau pagundų ir nuodėmingų minčių, jog “neturiu kuo apsirengti”.
Likus 2-3 savaitėms iki sezono (3 mėnesių) pabaigos, pradėk svarstyti apie naują spintą. Šylant orui kelnes pakeisk šortais, megztinius – suknelėmis ir panašiai. Surask savo paslėptus rūbus ir persvarstyk iš naujo. Din Don, naujam sezonui gali įsigyti 3-5 naujus rūbus. Jie turi derėti su jau turimais (mažiausiai 2). Neprašausi investuodama į klasiką (geros kokybės džinsus, baltus marškinius, kašmyrą). Stenkis vengti tik tuo metu madingų rūbų.
Ir šitaip kartoji tiek sezonų, kiek patinka. Pradėjus stebėti, kas vyksta spintoje ir susilaikius nuo nereikalingų pirkinių, vėliau tai tampa įprasta ir nebesinori grįžti prie perpildytos spintos ir kasrytinių kančių.

TRUMPOS PASTABOS IR PATARIMAI:

Mėgstamiausius, patogiausius, geriausiai tinkančius drabužius rasi skalbinių dėžėje.
Skarelės, skrybėlės, kepurės, rankinės, kojinės, pėdkelnės, šalikai, makiažas daro stebuklus.
Viskas gerai, jei nori nusipirkti ypatingą suknelę ypatingai progai.
Į bendrą skaičių neįsiskaičiuoja darbo drabužiai (jiems gali panaudoti drabužius iš šiukšlių krūvos ir po panaudojimo išmesti), sporto drabužiai (nebent sportas yra tavo darbas arba sportuodama praleidi daugiau laiko nei kur kitur), apatiniai rūbai ir pižamos, nes juk kartais nepavyksta nieko apsirengti ir lieki lovoje. Tačiau jiems taip pat taikomi 4 klausimai ir negailestingai atsikratoma neišlaikiusių testo.

Sėkmės susikaunant su spintos demonais ir ieškok įkvėpimo iš jau visai arti stovinčio pavasario. Pabaigai, mano mėgstamiausi deriniai įkvėpti Audrey Hepburn.

capsule wardrobe, ką rengtis, nuo ko pradėti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calendar
March 2017
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Follow


2008 - 2020